Een forum: wie kent het niet? Tegenwoordig wordt het misschien ietwat minder gebruikt dan een aantal jaar geleden, maar het is nog steeds ongekend populair. Met name mensen die vragen hebben over bepaalde onderwerpen, richten zich tot een forum. Je stelt hier simpelweg je vraag en andere bezoekers van het forum voorzien jouw van antwoorden. Zo hoef je weinig moeite te doen om een oplossing of antwoord op je vraag te vinden. Wil jij zelf een forum beginnen? Dat is tegenwoordig vrij eenvoudig. Alleen moet je wel weten welke software je hiervoor kunt gebruiken. Daarom noemen wij in deze tekst drie forumsoftwares die populair zijn. En het grote voordeel is dat ze ook nog eens gratis te gebruiken zijn .

phpBB

Een bekende forumsoftware is phpBB. Dit is een opensource softwarepakket dat geschreven is in de programmeertaal PHP. Deze forumsoftware werd ontwikkeld door James Atkinson. De eerste functionele versie was vanaf 1 juli 2000 beschikbaar. Door de jaren heen zijn er diverse ontwikkelingen doorgevoerd om met de tijd mee te gaan. Zo was deze forumsoftware in 2017 beschikbaar in 54 verschillende talen. Daarnaast beschikt deze forumsoftware over een sjabloonsysteem. Dit maakt het mogelijk om de vormgeving aan je eigen wensen aan te passen. De basisstijl van deze software is volledig responsive en daardoor ook te gebruiken voor mobiel en tablet.

Simple Machines Forum

Een wat recentere forumsoftware is Simple Machines Forum. Net als phpBB betreft dit ook een opensource forumsoftware en is het ook geschreven in PHP-taal. Het grote voordeel van deze forumsoftware is dat er talloze uitbreidingen mogelijk zijn op het eigen forum. Wanneer jij deze software gebruikt, kun jij jouw forum dus geheel naar eigen smaak samenstellen. Hierdoor is het onder meer mogelijk om deze software te combineren met verschillende contentmanagementsystemen, zoals Joomla. Deze forumsoftware is beschikbaar in twintig verschillende talen, waaronder Nederlands.

MyBB

Net als bovenstaande twee forumsoftwares maakt MyBB ook gebruik van opensource. De eerste versie van deze software werd in december 2005 gelanceerd. Voorafgaand aan de lancering is de software uitvoerig getest en doorontwikkeld. Inmiddels zijn er meer dan 60 verschillende versies van deze forumsoftware gelanceerd. Wanneer je deze software gebruikt om een forum op te starten, kost dit je dus helemaal niets. Daarbij komt dat je veel mogelijkheden hebt wanneer je deze software gebruikt voor jouw forum. Mede daardoor wordt deze forumsoftware ook veelvuldig gebruikt door mensen over de hele wereld.

Goed voor websiteverkeer

Bouw jij een website? Dan ervaar je in het begin dat er nog niet veel bezoekers naar je site komen. Je kunt er in dat geval voor kiezen om verkeer voor je website te kopen. Dit kost je echter geld. Je kunt er ook voor kiezen om een forum aan je site te hangen. Hierdoor kunnen websitebezoekers makkelijk met elkaar in contact komen. Wanneer er veelvuldig gereageerd wordt, komen er automatisch meer bezoekers naar jouw site. Een forum beginnen is niet alleen effectiever dan websiteverkeer kopen, maar ook nog eens goedkoper. Zoals je kon lezen, kun je namelijk gratis een forum starten. Er is ook betaalde software. Dergelijke software biedt je vaak meer mogelijkheden en dat is voor sommige sites interessanter.